Nederland medialand?

 

Deze week natuurlijk de week van de populaire acteur die de blunder maakt van een spelletje kleren uit voor de camera. Theodor Holman schrijft erover in het Parool. Arjan Fortuin in de NRC. Ze vragen zich af of een echt talent zo'n blunder wel zou maken. Nou, je kan maar beter altijd voorzichtig en verstandig zijn en dit soort gekkigheid niet laten gebeuren als je erin zit. Zorgen dat het meteen ophoudt, dan ben je ervan af. Helemaal niet op beeld vastleggen voordat het een leven gaat leiden.

 

De journalisten geven aan dat RTL belang heeft de acteur voor een talkshow uit te nodigen, zodat de zender toch nog serie Mocro Maffia kan blijven vertonen. Hierin heeft de acteur namelijk een rol. Dat een uitnodiging eigenlijk niet gepast is wordt gesteld, want het gaat toch niet alleen om de dader, je zou in het licht van de hele commotie willen stilstaan bij het slachtoffer. Misschien moet je er helemaal niet te veel gedachten aan besteden.

 

Bij mij rijst de vraag of het toch klopt wat je wel eens hoort: dat Nederland een klein kikkerlandje is met Hilversum als middelpunt. Al die talkshows, quizzen, spelprogramma's en voetbaltafelgesprekken en steeds dezelfde poule van presentatoren; is ons kleine landje wel gebaat bij al die schreeuwerige decors vol gebabbel? Hoe is het televisielandschap in Frankrijk en Duitsland, bijvoorbeeld? Zou ik wel willen weten. Ooit waren we een land van dominees, met fatsoen hoog in het vaandel. Dat leverde mogelijk overdreven zuinigheid op, overdreven gevoelens van schuld en schaamte en bang zijn voor 'wat de ander ervan vindt'. Mogelijk kwam daarop een tegenreactie. 

 

We zijn zo'n rijk land. Kunnen we de energie uit onze welvaart niet besteden aan ons eigen potentieel? Niet aan fatsoen en vroomheid, niet aan meer en meer entertainment. Maar aan de juiste balans tussen leuk doen en plezier maken met onze humor en recreatie en anderzijds ons richten op goede plannen voor ons land en voor Europa. De media meer links laten liggen en meer kwaliteitsprogramma's kijken om te merken waar ieders interesse ligt. Met die kennis gesprekken verbeteren en onze techniek inzetten voor mooier ondernemen.

 

Er is nog zoveel in de wetenschap een mysterie dat wacht om ontdekt te worden. We kunnen in Nijmegen sporen van de Romeinen bekijken in plaats van RTL rijk laten worden met een pilsje op de bank. Hoe leuk is dat nou altijd? Of we bouwen een Romeinenfestival! Festivals daar zijn we goed in. Maar ook vechten voor verbetering. Om arme Nederlandse wijken en armere Nederlanders meer kwaliteit van leven te geven, omdat er ook veel oneerlijk is verdeeld. Ik zeg maar wat. Onze cultuur, dus al ons denken en handelen, een beetje verheffen, waarom niet. Mogelijk gekoppeld aan acties, we zijn doeners, houden van sport. Maar een gezond lichaam heeft meer effect met een gezonde geest. Dan kunnen we echt met verworvenheden als tolerantie en sympathie voor de dag komen. Als de hysterie weg is en we meer in verhouding zijn, serieuzer zijn. Dan leveren we iets van ons enthousiasme in misschien, maar we krijgen meer voldoening terug.