Het dragen van Zwart

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over de zwarte kleding van Anouk. Zij zet mijn gesignaleerde trend door. Nog steeds draagt ze zwart en kleur sámen ipv. alleen maar zwart. Het maakt haar levendiger en dus aantrekkelijker. Want haar hele lichaam spreekt ons aan! In de verschillende toonaarden en pluspunten. En dat is wat ons systeem wil.

 

Toch blijf ik op zoek naar antwoorden over 'zwart'. Vorige week in de trein weer. Zovelen buiten waren met zwarte jassen; mooie, luxueuze jassen. Ik dacht aan wat ik in mijn opleiding hoorde: dat zwart bijvoorbeeld helemaal niet afkleedt. Mensen zonder de kleurkenmerken van zwart worden eerder benadeeld dan begunstigd door de kleur. Ook degenen met zwart als topkleur zijn er met alleen zwart nog zeker niet helemaal, let op!).

Er onstaat een knip tussen gezicht en lichaam; en zonder samenspel met het gezicht wordt het lichaam juist ervaren als zwaar of massief. Er wordt ingeboet aan zeggingskracht.

 

Wat echter wel te zien is ... van dichtbij kijkend naar zwarte kleding zie je minder kreukels en lijnen. Ja, zwart weerkaatst geen licht. En dat is wél een voordeel. Plooien in kleding of randen stof benadrukken juist een oplopend lichaamsdeel. In dat opzicht is het gunstig om zwart te kiezen, want dan zie je de ribbeltjes minder en oogt het gladder. Het blijft zoeken naar jouw kenmerken en de juiste verhouding. Maar je kunt ook voor een stof kiezen die minder kreukt, en niet voor zwart in combinatie met jouw versterkende kleuren. Want versterkende kleuren ergens in je beeld dragen is een must.

 

Zwart alleen, zeker in combinatie met het donkergrijze asfalt en vooral het donkerbruin van de klinkers in ons straatbeeld en dan weer blond haar en blauwe ogen, wordt best rommelig en schreeuwerig. Het rommelige van dat Nederlandse straatbeeld vind ik ergens wel weer grappig, het nodigt misschien uit tot met elkaar 'rommelen' qua ondernemen en qua gezelligheid. Maar een beetje meer harmonie op een grijze, doodslaande dag zou wel het saaie randje afhalen van de aanblik die er van een afstandje is.

 

Tot slot is voor een winterjas, waarvan we graag luxe verwachten, zwart tot een voor de hand liggende keuze. Ze zien er heel mooi uit in je handen, die volle, dofzwarte jassen in gewatteerde vorm of van wol. Maar kies nu juist voor zo'n groot oppervlak en zware stof alsjeblieft in elk geval de combinatie met een sjaal, broek, lippenstift of muts in één van jouw kleuren! Dat zou al zoveel schelen in de wisselwerking van alles en maakt net wat gedistingeerder; waardiger en interessanter. Dat is de wens van deze kleuradviseur. Maar jullie weten ook, stap je uit het straatbeeld en mogen we naar jou alleen kijken, dan heb je echt een kleuradvies nodig. De juiste kleuren en de mate van felheid doen onwaarschijnlijk veel voor een mens.