Voortschrijdend inzicht

Tijdje geleden nog zei ik hier dat sommige types toch weg kunnen komen met zwart, al is het niet hun topkleur. Mits die types op andere wijze kleurtjes gebruiken die wél in hun palet zitten. Toch moet ik hierop terugkomen. Het gaat dan namelijk echt om een enkeling. In Nederland zijn heel veel blonde types met blauwe ogen. En juist in Nederland dragen zovelen zwart. Het maakt gewoon zo rommelig, dat zwart met die goudblonde haren. Het maakt de huid dof en haalt sprankels uit ogen. Wat jammer dat het allemaal zo schreeuwerig moet zijn, niet wat meer harmoniserend.

 

Lastig is wel dat veel van onze natuur andere kleuren heeft in Nederland, dan waar onze haar- en oogkleur om vraagt. De aarde in Nederland is antraciet van kleur en antraciet is voor velen te donker. Ook onze bakstenen zijn (Nederlands) modderkleurig. Ik moet wel zeggen dat ik die nieuwe antractietkleurige stenen al veel mooier vind dan de ouderwets donkerbruine. Maar bij onszelf staan dit soort kleuren niet zo mooi. Passen we ons aan onze omgeving aan?

 

In Servië zijn de huizen pastelkleurig, en is de aarde ook donker zalmroze. Ook de mensen hullen zich vaak in pastel. Een uitdaging om de looks te vinden die zowel aan onszelf als aan de omgeving recht doen. Wij doen er in elk geval goed aan ons in heldere kleuren te laten zien. Terwijl veel Serviërs, conform hun huis- en bomenkleuren, voor gepoederde stoffen willen kiezen.